Home Page De Hoge Veen Accès Contacts et liens utiles Documentatie DE - FR

 

Enkele belangrijke aandachtspunten om het natuurreservaat te beschermen en te behouden:

Het is niet toegelaten om planten te verwijderen en bloemen of vruchten te plukken

Een eenmalige handeling maakt het verschil niet, zegt men, maar wanneer deze handeling door duizenden bezoekers herhaald wordt zullen mettertijd de zeldzame soorten verdwijnen.

Honden zijn niet toegelaten in het natuurreservaat! Waarom?

Honden verontrusten de wilde dieren door de geuren en de uitwerpsels die ze verspreiden. Ze kunnen ook, door onvoorziene omstandigheden, op de smalle knuppelpaden een gevaar vormen voor andere wandelaars die niet kunnen uitwijken. De stilte die in een natuurreservaat moet heersen zou door hun geblaf verstoord worden.
Op sommige paden zijn ze echter wel toegelaten, maar de hond moet dan bestendig aan de leiband gehouden worden. Informeer u hierover.

 

Photos : S. Nekrassoff

 

     

Wees aandachtig voor brandgevaar en voorkom brand!

Bij droog weer gaan de bovenste lagen van de vegetatie uitdrogen en kunnen gemakkelijk vuur vatten. Bij extreme droogte kan zelfs de brandbare veengrond ondergronds vuur vatten wat dramatische gevolgen heeft voor het hoogveen en de heide.
Het achteloos weggooien van een sigarettenpeuk kan catastrofale gevolgen hebben voor dit mooie wandelgebied en voor uw medewandelaars die op dat ogenblik in het gebied aanwezig zijn.

Blijf steeds op de aangeduide wandel- en knuppelpaden

Een steeds weerkerend betreden van de vegetatie buiten de paden leidt tot het verdwijnen van de planten. Ook voor uw eigen veiligheid vragen we u om op de paden te blijven want verdwalen in het veengebied is niet zonder gevaar.

Laat geen sporen na van uw aanwezigheid

Het duurt eeuwen vooraleer een plastieken verpakking afgebroken wordt. Ook het achterlaten van voedselresten is helemaal uit den boze daar dit ongewenste dieren aantrekt zoals kraaien.

 

 

Brand van 1973. Photos : R. Schumacher

Toegankelijkheid