Home PageDe Hoge VeenAccèsContacts et liens utiles DocumentatieDE - FR

 

Mooie lees - en kijkboeken

DUVIVIER DE FORTEMPS Jean-Luc & STASSEN Benjamin, Les Hautes Fagnes Autour et alentour de Reinhardstein , Weyrich, 2010.

De Hoge Venen, een vast plateau gelegen ten oosten van België met uitgestrekte bossen en veengebieden die lijken op sponsachtige woestijnen. Een buitengewoon mooi maar soms onherbergzaam gebied, een wereld parallel aan onze wereld. Een overweldigende en eenzame ruimte waar de mens zich soms buitengesloten voelt.

Aan de voet van deze verloren wereld, verheft zich de uit zijn ruïnes verrezen burcht “Reinhardstein”. Hij is een bewaarplaats van de geschiedenis en de legenden van de Hoge Venen. Hier komt het verleden terug tot leven. Deze mooi gerestaureerde burcht wordt vaak besproken in dit boek zoals ook de Hoge Venen waarvan hij een van de toegangssleutel is.

De inhoudsopgave is indrukwekkend en brengt ons met mooie foto's terug in de geschiedenis: Een stenen droom; Een verpletterende eenzaamheid; Het voorouderlijke heiligdom “Richelsley”; Saint Remaclus de apostel van de Ardennen; Saint Quirin van Malmedy; Wandelende bossen; Karel de Grote koning van Aken; Duhons en Sotês, kleine dwergen van venen en bossen; De heksen uit Waimes op zoek naar het verloren lichaam van Sint-Hubert; De Hoge Venen op een andere manier benaderd.

HERMAN Roger, Vie sauvage en Hautes Fagnes. Carnet d'un coureur des bois, Ed. de l'Octogone, 2011.

Meer dan 40 jaar doorkruist Roger Herman de Hoge Venen en het Hertogenwoud met zijn camera, zijn gevoel voor observatie en geduld. Zijn foto's genomen op onverwachte momenten hebben de verdienste dat ze authentiek, zeldzame en vaak ongepubliceerd zijn. De lezers worden taferelen aangeboden waarvan ze waarschijnlijk nooit de kans zullen krijgen om het zelf van dichtbij te mogen meemaken.

Als voormalig journalist is hij een meester met de pen en neemt hij u, via zijn teksten die verhalend en poëtisch zijn, mee naar het hart van het veen. De jagersschuilplaats; De ongekroonde koning: L'affût , Le roi sans couronne, La lisière rouge, Les derniers coqs, L'escale des grues…

Annick PIRONET, Hautes Fagnes, morceau choisi : Malchamps. Alleur (Liège), Éditions du Perron, 2011.

Met rijkelijk geïllustreerde pagina’s, onderbroken door korte toelichtingen, nodigt de auteur van het boek ons uit om een betoverende wandeling te maken op de hoogten van Spa. We kunnen ons alleen maar verheugen dat de aanpak van het educatief aspect, die heeft geleid tot de samenstelling van dit boek, zich ontwikkeld heeft tot een elegante en vlotte stijl waardoor de zeer nauwkeurige wetenschappelijke inhoud bladzijde na bladzijde begrijpelijk overkomt.

In het eerste deel biedt Annick Pironet ons geografische, geologische, historische, landschappelijke en natuurlijk elementen aan om de bijzondere kenmerken van het veen van Malchamps beter te begrijpen. Daarna duiken we in de intimiteit van het veen. Tekst en foto verwoorden een traject dat niet alleen dat is van knuppelpaden die bezoekers de weg laten volgen, maar ook dat van de seizoenen, de evolutieve diversiteit van de landschappen, de vegetatie en het rijk dierlijk erfgoed dat er zijn thuis vindt.

De foto’s, die het resultaat zijn van geduldige en aandachtige observatie, onthullen niet alleen een hoeveelheid aan details van het talloze leven in het veen, maar ook de vredige schoonheid van het landschap gevangen in een caleidoscoop van kleuren die wisselen gedurende de loop van het jaar.